Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Gerincsérv-blog

bekuckosodunk

Bekuckósodunk

A hosszú téli esték több lehetőséget adnak az elcsendesedésre. Arra, hogy bekuckózzunk egy jó könyvvel, vagy megnézzünk egy filmet.

A pihenés fontos testnek és léleknek egyaránt, de nézzük, mit tehetünk azért, hogy ez gerincünk számára is jó legyen.

Ha egy fotelt, vagy a kanapét választjuk ülőhelyként, akkor igyekezzünk úgy elhelyezkedni, hogy gerincünk függőleges legyen. A derekunk homorulatát támasszuk meg egy párnával, vagy egy hengerré formázott pokróccal. A könyv vagy a képernyő szemmagasságnál kicsit lejjebb legyen, így lehet szép hosszú a nyakunk. Lehetőleg lábainkat ne keresztezzük.

Ha inkább hanyatt fekve olvasunk, vagy filmezünk, akkor tegyünk egy kisebb párnát a fejünk alá és egy másikat a térdhajlat alá.

Pihenés után nyújtózzunk egy nagyot, mielőtt felállunk. Ha feküdtünk, forduljunk az oldalunkra, és onnan karjaink segítségével toljuk fel magunkat ülésbe. Majd a gerincet függőlegesen tartva - akár a combon megtámaszkodva – emelkedjünk fel állásba a térdek nyújtásával. Újabb nyújtózkodás után induljunk el lassan.

Kellemes pihenést kívánok!

autó

Autóban ülve…

Munkába menet azon gondolkodtam, miről is írjak. Elkezdtem helyezkedni, figyeltem, jól ülök-e, jól vannak-e tükrök beállítva. Ahogy rendeztem a tartásomat, a tükröket is át kellett állítani.

Ja, hogy ezt pont fordítva kellene csinálni? Próbáljuk meg!

Amikor legközelebb beülünk az autóba, figyeljük meg hogyan ülünk:

ü      A háttámlát állítsuk függőlegesbe.

ü      Ha az autóülésben van kitekerhető ágyéki támasz, akkor tekerjük ki teljesen. Ha nincs, tegyünk a derekunknál levő homorulathoz egy párnát, összetekert törölközőt, pulcsit vagy valamit, ami megtámasztja az ágyéki homorulatot.

ü      Fejtetővel igyekezzünk az autó teteje felé nyújtózni, legyen hosszú a nyakunk, mint a zsiráfnak.

Ha a tartásunkat rendeztük, akkor valószínűleg a fejtámla is sokkal kényelmesebben elérhető lett fejünk számára.

MOST állítsuk be a tükröket. J

Ha útközben már a tartásunkra tudatosan nem is tudunk figyelni, mert másra koncentrálunk, a tükör figyelmeztetni fog. Ugyanis, ha újra előregörnyedünk, akkor azt vesszük csak észre, hogy nem látunk semmit a tükörben. Ilyenkor viszont nem a tükröt kell átállítani, hanem rendezni a testtartásunkat.

Jó utat mindenkinek!

A Gerincsérv megelőzhető!

 

A gerinc nemcsak testünk tartóoszlopa, hanem az emberi szervezet számos létfontosságú funkciójában játszik szerepet. Habár nagyon erős szerkezet, mégis egyre gyakoribb és egyre fiatalabb korosztályt érintenek a gerincbetegségek, ezen belül is kiemelkedő számban a gerincsérv. Felmerül a kérdés, hogy mi ennek a társadalmi méretű problémának az okozója?

Tudományos kutatás nélkül is tudjuk a választ: a megváltozott életmód. A rengeteg ülőmunka, a sok görnyedés, a kevés mozgás, a sok stressz mind elősegíti a gerincsérv kialakulását. A gerincsérv nem más, mint két gerinccsigolya között található porckorong  kiboltosulása, vagy akár kiszakadása.

 

Mik a gerincsérv tünetei? Eleinte csak „becsípődik a derekunk”, aztán egyre gyakoribb a derékfájás is, s ha ezekre a jelekre nem figyelünk oda, akkor jönnek a komolyabb tünetek, mint a lábba sugárzó fájdalom, lábzsibbadás. Általában ekkor megyünk először orvoshoz. Megállapítják a gerincsérvet, és kezeléseket írnak elő.

Gyógytorna, gyógymasszázs, gyógyszeres terápia, izomlazító, elektroterápia, súlyfürdő. Ha pedig az MR felvétel nagyon rossz képet mutat, akkor előjegyeznek gerincsérv műtétre. A hazai és nemzetközi gyakorlat szerint azonban csak végső esetben ajánlják és alkalmazzák a műtéti eljárást. Maradnak a kétségek és a gerincfájdalom, amely a porckorongsérv esetében sokszor az elviselhetőség határát súrolja.

Mit tegyünk? Kórházban lennénk inkább biztonságban? Vagy megoldható a gerincsérv kezelése otthon is? Tegyünk meg mindent, hogy minél előbb túlessünk az operáción? Vagy lehetséges a gerincsérv gyógyítása műtét nélkül is?

 

Mindannyian a legjobb megoldást keressük. Azért hoztuk létre a gerincportált, hogy segítsünk megtalálni a válaszokat. Az oldalunkon összegyűjtött gerincsérv cikkek hasznos segítséget nyújthatnak ebben, ha pedig mások tapasztalataira vagy kíváncsi, érdemes beleolvasnod a gerincsérv fórum bejegyzéseibe.

 

De mik is a legfontosabb kérdések?

 

Hogyan előzhetjük meg a gerincsérv kialakulását?
Gyógyítható e a gerincsérv műtét nélkül?

 

Az oldalon nagyszerű szakemberek adnak választ ezekre a  kérdésekre.
Szeretnénk, ha a látogató megtalálná online gerincboltunkban mindazokat a gerincbarát eszközöket, amelyek a gyógyulását segíthetik, illetve amelyek használatától a  gerincsérv megelőzése várható. Legfontosabb termékeink az irodai ékpárna és az autós deréktámasz, de ajánlunk megoldást a gerincfájdalom enyhítésére is.

 

Jó böngészést kívánunk, és reméljük, hogy a gerincportál segít Önnek megőrizni gerince egészségét!!

 

Krasznai Zoltán
főszerkesztő

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben