Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Gerincbetegségek kialakulásának megelőzése gyermekkorban

wirth-andrea

Wirth Andrea

gerinctréner, tanár

 

Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei szerint az óvodáskorú gyermekek 62%-nál észlelhetők tartáshibák. Ijesztő adat, ugye? Pedig ezek a gyermekek még nem töltenek az iskolapadban hosszú órákat rosszul ülve! A mai világ gyermekei felnőttkorban biztosan számíthatnak kopásos, degeneratív gerincbetegségek megjelenésére, ha nem változtatunk!

 

Ön érintett a gerincbetegségek területén? Sajnos valószínűleg igen: vagy Önnek, vagy a családjában valakinek bizonyosan vannak problémái a gerincével.

Mi lehet ennek az oka? Rosszul lettünk összerakva?

Nem! Ez a megnyugtató hír! Tökéletesen megalkotott szervezetünkben a gerinc is nagyszerűen működik, csak rosszul használjuk!

 

Amikor a gyermek megszületik még egyenes a gerince. A mozgás fejlődésével alakulnak ki gerincgörbületei. Ezért rendkívül fontos, hogy adjunk minél több lehetőséget a mozgásra már az egészen piciknek is, de ne erőltessünk semmit. Majd megfordul, felül, feláll, elindul - ha itt az ideje. Ő tudja, érzi, hogy a szervezete, izomzata mikor képes rá. Ösztönösen tudja, és ösztönösen jól használja a testét és a gerincét!

Biztosan megfigyelte Ön is, hogy a picik hanyattfekve, feltett karokkal alszanak. Egy nagyszerű módszerrel dolgozó gyógytornász ugyanezt próbálja elérni a felnőtteknél is. Mert ez jó!

A kisgyermekek, ha egy labdát fel szeretnének emelni, akkor közel mennek hozzá, leguggolnak, magukhoz szorítják, majd felállnak. Most ezt is tanítjuk a felnőttnek!

Erről az ösztönös jó testhasználatról szoktatjuk le gyermekeinket a rossz példák mutatásával és hangoztatásával. („Hajolj le érte, fiam!”)

 

Amikor a gyermek óvodába kerül, sok mindennel megismerkedik, számtalan új inger éri. Ez nagyszerű időszak arra, hogy testnevelés foglalkozások keretében játékos formában tartásjavító tornán vegyen részt, utánozza a nyújtózkodó állatokat, fejlődjön az egyensúlyérzéke és hogy megszokja, megtanulja a helyes ülést.

Mire figyeljünk üléskor?

Fontos, hogy az ovisok lába is leérjen a földre, ezzel stabil támaszt adva. A térdizület derékszöget, vagy annál nagyobb szöget zárjon be. Ehhez az Apukák segítségét is lehet kérni, mert egy egyszerű lábtámaszt néhány perc barkácsolással össze lehet rakni. Figyeljünk rá, hogy a gyermek növekedésével a lábtámasz magassága is változzon!

Lehet már vásárolni ergonómiailag megfelelő bútorokat, de sajnos az áruk általában igen magas, illetve az óvodák már meglévő bútorait is könnyedén át lehet alakítani. Ahhoz hogy helyesen üljünk, a láb alátámasztása mellett fontos, hogy a medencénk enyhén előrebillenjen, ugyanis ez segíti, hogy a fiziológiás görbületek megtartásával tudjunk ülni. Ehhez nagyszerű eszköz az ékpárna, mely bármely székre ráhelyezhető.

Ezeken kívül a szülői példamutatás és a fent említett eszközök otthoni használata is nagyon fontos. Tehát a szülő feladata, hogy mind saját, mind gyermeke érdekében ismerje a gerincbetegségek kialakulásának megelőzéséhez fontos lépéseket, eszközöket, a gerinc helyes használatát (erről még olvashat honlapunkon: mosogatás, hajmosás, emelés, alvás stb).

 

Az iskolába kerülve a nap nagy részét ülve töltik a gyerekek. A helyes szék vagy ékpárna használata és a helyes ülés megtanítása nagyon fontos. Ehhez a pedagógusok sok segítséget nyújthatnak, főleg, ha már az elsősöknél erre hangsúlyt fektetnek. (Természetesen a pedagógusok ez irányú képzése is nagyon fontos lenne!)

Emlékeznek arra, hogy nekünk még hátratett kézzel kellett ülni az iskolapadban? Akkor még tudtak valamit! De a mai diákoktól ezt már nehéz lenne elvárni. Ezért fontos a megfelelő szokások korai kialakítása.

 

Az iskolában rendkívül fontos a mindennapi testnevelés és ebben a rendszeres tartásjavító torna. Sokoldalúan érdemes fejleszteni az izmokat. Figyeljünk arra szülőként, hogy az egyoldalú sportok (tenisz, vívás, kenu stb.) mellett olyan mozgásformát is gyakoroljon gyermekünk, mely az egész testet szimmetrikusan terheli, sőt, ha szükséges ellensúlyozzuk a kevésbé használt oldal kiemelt edzésével a terhelést.

 

Mivel a mai gyermekek nagy része már a számítógép előtt ülve játszik és beszélget társaival a játszótér helyett, még fontosabb lett a testmozgás, illetve az ékpárna mind iskolai, mind otthoni használata.

Ha a gyermek tiniként találkozik először az ékpárnával, akkor nehezebb dolgunk van, de a példamutatás, a következetesség és a megértés sokat segíthet. Ezért fontos, hogy a gyermekek tanuljanak az iskolában a gerincükről és annak helyes használatáról.

 

Az iskolatáska súlya elvileg a gyermek súlyának 10%-a lehet. A pedagógusok és a szülők feladata, hogy ennek kivitelezésére megoldást találjanak. Emellett a táska hordása is nagyon fontos. Olyan táskát válasszunk, melyet két vállon lehet hordani, széles, párnázott vállpántja van, és jól el lehet benne pakolni az összes iskolába szükséges holmit egyenletesen. A tinik szeretik a térdükig lelógatni, vagy egy oldalon vinni a táskákat. Meggyőzni őket nem egyszerű, de ezért is fontos, hogy ismereteik legyenek a saját testükről.

A dalt mindannyian ismerjük: „de nehéz az iskolatáska”, és természetes, hogy a szülők szeretnék megóvni, segíteni gyermekeiket, mégis fontos, hogy ne vegyünk le minden terhet a vállukról! Terhelődjenek mind fizikai, mind testi és szellemi területen is életkornak és fejlettségnek megfelelő szinten!

 

Összefoglalva négy dolgot emelnék ki, ami a gyerekeknél nagyon fontos a gerinc védelmében:

  • Mozgás! Mozgás! Mozgás! Sokoldalú fejlesztés minden életkorban és tartásjavító torna a mindennapi testnevelés órákon.

  • A helyes ülés megtanulása! Ha a szék nem tökéletes, akkor ékpárna használata.

  • Életkornak megfelelő ismeretek a gerincről

Szülői példamutatás

 

Végezetül egy vicces képet mutatnék a mai fiatalokról (tisztelet a kivételnek természetesen!):

oltozkodes

 

Ugye, nem ilyen felépítésű gyermeket szeretnénk?

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben