Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Gyógytorna gerincbántalmak esetén

varga-teri

 

Varga Terézia

vezető gyógytornász
Szent Andrá
s Reumakórház, Hévíz

 

A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység a gyógytorna, a célzott gerinctorna. A gyógytornász által megtanított speciális tréning rendszeres gyakorlásával pácienseink olyan életminőségbeli javulást érhetnek el, amely hosszú távon képessé teszi őket a napi tevékenységek (munka, sport, szabadidő) panaszmentes végzésére.

 

A rendszeres gyógytornával helyreállítjuk a gerinc funkcionális kapacitását, az elváltozások adta lehetőségekhez mérten növeljük a mozgásterjedelmet, a gerincet stabilizáló izomzat erejét és az állóképességét. A gerincünk rugalmasabb, mozgékonyabb lesz, jobban ellenáll minden negatív külső hatásnak.

Igazi eredményt csakis kitartó munkával fogunk tudni elérni, legalább heti 3-szor, de még jobb, ha minden nap elvégezzük a gyógytornász által betanított gyakorlatokat, mert a célzott gerinctornát nem pótolja semmilyen más sporttevékenység, fizikai munka, takarítás, kerti munka.
Gerinctornánk során nagy hangsúlyt fektetünk gerincoszlopunk mozgásterjedelmének növelésére, a nyak és a derék mobilizálására, a helytelen tartás és fájdalom miatt megrövidült izmok nyújtására, a has-, hát- és csípő körüli izomzat erősítésére, az izomegyensúly és koordináció fejlesztésére. A tornát tehermentesített helyzetekben végeztetjük, hanyatt, hason és oldalfekvésben, négykézláb, illetve kúszó helyzetekben. Tornaeszközöket is alkalmazunk, a dinamikus párnával, softballal és fizioballal végzett gyakorlatok még célzottabbá tehetik a kezelést, kitűnően alkalmasak az izomegyensúly fejlesztésére, valamint a mély törzsizmok erősítésére. Gerincvédelem a mindennapokban című könyvünkben közel 50 fotóval, képaláírással, komplex gyakorlatsorral segítjük  a tornázni vágyókat.

 

Lényeges, hogy a fokozatosság elvét betartva folyamatosan nehezítsük a gyakorlatokat. Mindenki tapasztalhatta, hogy az első tornák után felerősödtek a fájdalmai, netán kellemetlen izomláz volt érezhető. Ha csak havonta egyszer jut eszünkbe, hogy mozognunk kellene, sajnos mindig ugyanazt érezzük, mint az első tornák után, és lehet, hogy mindez kedvünket szegi majd. Ám ha kitartóan tornázunk, szervezetünk alkalmazkodni fog a terheléshez. A torna hatására szebb lesz a tartásunk, a hosszas ülést, állást, egyéb fizikai terhelést jobban fogjuk bírni, a fájdalmas időszakok is ritkulni fognak, sokkal határozottabbak és magabiztosabbak leszünk a mindennapokban.

 

Intézetünkben egyéni gyógytorna keretei között lehetőség nyílik minden páciensünknek elsajátítani a testre szabott gyógytorna gyakorlatanyagot. Betegeinknek fel szoktuk ajánlani a begyakorolt és korrigált mozdulatok hangkazettára történő rögzítését is. A 2 vagy 3 hetes kúra végére mindenki eljut oda, hogy ráérez a gyakorlatok lényegére, szabályos kivitelezésére. Így sokkal könnyebben elengedjük mi is a betegeinket. Nem kell gondolkodniuk a gyakorlatok sorrendjén, a megfelelő tempón, a felvett hanganyagra egyszerűen tornázhatnak otthon. A kemény has-, hát-, farizom-erősítéssel, netán rotációkkal teli gyógytornát semmi esetre se végezzük a felkelés után közvetlenül. Ilyenkor az éjszakai pihenés után a porckorongjaink még nem terhelhetők intenzíven, várjunk pár órát, amíg konszolidálódnak ezek a képletek, bejáródik kicsit a gerincünk, és innentől bármikor elvégezhető, amikor be tudjuk építeni a napirendünkbe. A reggeli felkeléskor természetesen a gerincet nem terhelő nyújtózkodással, perifériás kis mozgásokkal, légzőgyakorlatokkal felfrissíthetjük magunkat.

A kóros terhelések kerülése, megváltoztatása nagy szerepet játszik a gerinc védelmében. Vannak bizonyos tornagyakorlatok, amelyeket mindenképpen kerüljünk el. Például hanyatt fekvésben a két láb egyidejű nyújtott megemelése és leengedése nem ajánlott, a lumbális lordózis erőteljes fokozásával nagyon nagy terhet ró az ágyéki szakaszra.
A teljes felülés is kerülendő – a középső, egyenes hasizmok erősítésére elegendő, ha a lapockák alsó csücskéig elemelkedünk. Innen történő további emelkedést csípőhajlító izmainkkal végzünk, mely izmok a lumbális csigolyákon erednek, és minden egyes felüléskor erőteljesen megrántják azokat, fokozva ezzel a csigolyaelcsúszás veszélyét, esetleg elősegíthetik a porckorongsérv kialakulását.
Ha célirányosan erősítjük a törzsstabilizátor izmokat (mély has-, hát-, farizom), akkor
a kedvezőtlen igénybevételeknél megvédenek minket, és gerincünk sokkal terhelhetőbb lesz.

A hagyományos gerinctorna mellett speciális módszereket is alkalmazhatnak a gyógytornászok a hátproblémák kezelésére.
Ilyen módszer a Katharina Schroth által kidolgozott Schroth terápia, melynek fő profilja a gerincferdülés korrekciója, ám eredményesen kezelhetőek segítségével a különböző tartáshibák, illetve a népesség jelentős hányadát érintő Scheuermann-kór tünetei is. A torna során a specifikus testhelyzetekben végzett, korrigáló légzéssel kiegészült izomfeszítések biztosítják a deformitások korrekcióját.
Bár a torna nagy odafigyelést igényel, hatékonyságát éppen személyre szabottsága és precizitása biztosítja.
A gerincbántalmak kezelésében fontos szerepe van a különböző manuálterápiás eljárásoknak is. Lényeges, hogy csak olyan manuálterapeutát keressünk fel, aki orvosi vagy gyógytornász diplomával is rendelkezik, hiszen a magukat „csontkovácsnak” nevező „szakemberek” sokszor nem rendelkeznek a megfelelő szaktudással, s így akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak kezelésükkel. A valóban képzett terapeuták által végzett technikák tárháza igen széles. A különböző módszerek alkalmazása során, alapos betegvizsgálatot követően a gyógytornász probléma specifikusan, általában az ízületi-, ideg- és izomrendszerre egyaránt hatva végzi a kezelést.

 

Ejtsünk pár szót a McKenzie-módszerről is, melyet intézetünkben sikeresen alkalmazunk. A gyógytornász vizsgálata és szakmai tapasztalata alapján dönti el, hogy mikor és kinél alkalmazza. Az első alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálatot végzünk, melynek során meghatározzuk a fájdalom feltételezhető okát. A vizsgálat eredménye alapján összeállítjuk és megtanítjuk a személyre szóló kezelési programot, amelyet kezdetben sűrűbb, majd egyre ritkuló kontroll mellett a páciens otthonában meghatározott gyakorisággal, rendszeresen és önállóan végezhet. Segítségével csökkenthető a porckorong kitüremkedése, ezáltal a fájdalom karba vagy lábba történő kisugárzása.

A gerinc kezelésére alkalmazott gyógytorna technikák tárháza igen széles, nem törekedtem teljességre, intézetünkben leggyakrabban használt technikákat emeltem ki csupán.

A rendszeres gyógytorna mellett van még egy nagyon fontos feladatunk, hogy a mindennapok során is tartsuk be a gerincvédelem legfontosabb szabályait. Milyen a gerinckímélő, állás, ülés, fekvés? Hogyan végezzünk fizikai munkát, emelést, házimunkát gerincfájdalom esetén? Milyen az ideális szék? Milyen eszközökkel tehetjük kényelmesebbé és veszélytelenebbé az ülést? Milyen a jó cipő? Melyek a kerülendő illetve az ajánlott sportok gerincproblémák esetén? Ezekre a kérdésekre a választ megtalálja a Gerincvédelem a mindennapokban című könyvünkben.

 

Varga Terézia – szakmai önéletrajz

 

1985- ben végzett a budapesti Egészségügyi Főiskolán, azóta a hévízi Szent András Reumakórházban dolgozik. 2007-től vezető gyógytornászként. Fő szakmai érdeklődési területei: a gerincbetegségek, az oszteoporózis, a számítógépes munkavégzés ergonómiája.
(2004-ben első szerzője volt az „Ereszd el az egeret!” Torna számítógép előtt ülőknek című DVD-nek.) Vezetése alatt évek óta hatékonyan működik a „Gerinciskola” betegtájékoztató tanfolyam.

 

 

A könyv megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban
vagy megrendelhető a www.springmed.hu honlapon a kiadónál

 

gerincvedelem

Varga Terézia

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben