Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Degenerativ gerincprobléma: arthrosis, spondylosis

A gerinc porckorongjai a természetben élő ember gerincét ért terhelés elviselésére hivatottak. Ha úgy élnénk, ahogy az őseink, akkor a fenti problémák nem érintenék a gerincünket. Ha egész nap egyenetlen talajon járnánk, aktív fizikai tevékenységet végeznénk, keveset ülnénk, és sötétedéskor elaludnánk, akkor a porckorongjaink öregedési folyamata természetes formában menne végbe.

 

Azonban a mai életmód alapvetően eltér a természetestől, – nem elég, hogy nem egyenetlen talajon járunk -  már nem változatos, szinte anyagcsere fokozó terhelést mérve a porckorongjainkra- hanem aszfalton, állandóan ugyanazt a nyomást terhelve rá, a munkánk döntően egy székbe kényszerít. A porckorong táplálkozása eltér a test többi szövetétől: 14 éves kortól már nem a vérkeringés útján, hanem diffúzióval ( szivacselv) nyer tápanyagokat és vizet. Más szóval ha nagy rajta a terhelés, akkor vizet veszít, ha alacsony, akkor vizet nyer.

 

A természetben éjjel újratöltöttük a porckorongjainkat, nappal változatos mozgásnak tettük ki, javítva ezzel az anyagcseréjét.

Ma a széken ülve a nem mozgó, statikus terhelés miatt sajnos az anyagcsere is nagyfokú zavart szenved, és a fő terhelés is megváltozik.


kiph

 

A fej súlya 5-7 kiló, ami üléskor előre helyeződik. Képzeld el, hogy egy 7 kilós súlyt magad elé kitartva kell megtartanod...Az ágyéki porkorng pont ezt a súlyt viseli napi 8 órán keresztül hosszú-hosszú éveken át. Ennek a terhelésnek a köszönhetően a porckorong vizet veszít és lelapul. Ekkor a csigolyákat összekötő kisízületek ( facet v. intervertebrális ízület) felszínei elkezdenek közelebb kerülni, majd elcsúszni egymáson.

 

Ennek következménye először a spondylosis -mészfelrakódás, majd az artrósis a kopás. Szerencsére a spondylosis önmagában nem fáj, de jelentkezésekor érdemes odafigyelni a gerincre, mert rengeteg közelgő baj előjele...

 
Bene Máté írása

Hogy hogyan?  - nézd meg itt!

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben