Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Osteoporosis

Az osteoporosis a csontritkulás a csontállomány minőségi és mennyiségi romlása. Súlyos betegség, mely lefolyása során a csontállomány a csonttömeg fogyásához, a csontszerkezet károsodásához, a csontok szilárdságának csökkenéséhez, ezáltal fokozott törékenységéhez vezet.

 

A lappangó járványnak is nevezett betegség az első törésig nem ad tünetet, és az utóbbi évtizedben földünkön - az afrikai kontinens kivételével -, kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémává vált. Magyarországon 900 000 embert érint, és ezeknek az embereknek a döntőrésze még nem tud róla…

 

A világban minden 30. másodpercben történik egy csontritkulásos combnyaktörés, ezeknek az embereknek a fele egy éven belül belehal a szövődményekbe. 1996-ban Magyarországon 16.000 csípőtáji törés történt. Ennek az ellátása kb. 10   milliárd forintjába került Magyarországnak.

 

A betegek száma világszerte folyamatosan növekszik, több mint 200 millióra tehető az érintettek száma, ebből Európában, USA- ban és Japánban mintegy 75 millió.


Az osteoporosis elméleti háttere

 

A csont hasonlóan a test többi részéhez élő szövet. Mint ilyen állandó lebontó és építő folyamatok részese. Az ún. osteoblastok építik, az ún osteoclastok pedig bontják a csontállományt. 30 éves korig a csontépítés a domináns folyamat, 30 éves kor után pedig a bontás kerül előtérbe. Egy egészséges ember 70 éves korára a csonttömegének körülbelül a 30%-át elveszítheti.

 

Évi 3-5%-os csontvesztés élettanilag még normálisnak számít, azonban ha a veszteség ennél nagyobb, akkor beszélünk csontritkulásról.

A csontok szerkezetének alapanyaga az önmagában nem stabil kollagén fehérje. A fehérjerostokra szervetlen ásványi anyagok (hidroxiapatit és kalcium- foszfát) rakódnak le, ezek együttesen adják a csont rugalmasságát, és szilárdságát.

 

A csontokat az osteoblastok építik. A csont szilárdságát döntően kalcium molekulák adják, a kalcium molekulákat az osteoblastok D vitamin hatására tudják a csontokba építeni. A D vitamint az ultraviola sugárzás aktiválja a testben. Az osteoblastok aktiváló ingere a csontterhelés. Magyarul az ép csontokhoz szükség van csontterhelésre, kalciumra és napfényre… Ha bármelyikben hiányt szenvedünk, jó eséllyel csontritkulásunk lesz…

 

Ca tartalmú ételek

 

Sajt, tejtermékek, és a legfontosabb:  zöld színű növények.

 

Az osteoporosis megelőzése

 

A csontritkulás megelőzéséhez, az egészséges csontozat megtartásához a három legfobb dologra van:
• rendszeres fizikai aktivitás
• megfelelőmennyiségű kalcium
• megfelelő mennyiségű D vitaminra

 

Sajnos a testben kalciumot igényelnek olyan fontos folyamatok, mint a szívizmok munkája, az immunrendszer működése, és a véralvadás folyamata. A prioritás egyértelmű : ha vér kalcium koncentrációja csökken, akkor szervezetünk a csontokból kezdi elvonni azt, aminek következtében a csontok meggyengülnek.
Ezért igen nagy jelentősége van a magas kálcium tartalmú ételek fogyasztásának.

 

Azok a nők, akik naponta több mint három, 3,5 deciliteres kólát ittak, 2,3-5,1 százalékkal alacsonyabb csípőcsonti ásványsűrűséget mutatnak, mint azok, akik napi egy kólánál kevesebbet fogyasztottak. Ekkora különbség a csonttörés nagyobb kockázatát is magával hozza.

 

Foszforsav:

A vér Ph értékét savas irányba tolja, amit szintén a csontból kioldódott Ca egyenlít ki. A foszfor a bélben lévő kalciumot magához köti, így nem tud beépülni.

 

Az utóbbi évek kutatásai bizonyítják, hogy a D-vitaminnal kezelt senilis osteoporosisban szenvedő betegek törési rátája jelentősen csökkent.

 

Kockázati tényezők

 

• alacsony testsúly
• sokízületi gyulladás
• anorexia
• előrehaladott kor
• női nem
• családban már előfordult csontritkulás
• vékony testalkat
• korai menopauza vagy a menstruáció hiánya
• kortikoszteroid használata
• alacsony kalciumtartalmú étrend
• dohányzás
• nagy mennyiségű alkohol fogyasztása
• nagy mennyiségű koffein fogyasztása.
 

A prevenció lehetőségei

 

A prevenciót érdemes szülőként már kisgyermekkorban erőltetni. Fiatal korban lehetséges a csúcscsonttömeg lehető legmagasabb szintjének elérése. Ez azt jelenti, hogy ha fiatalon egy relatíve magas csonttömeget érünk el, akkor "lesz miből veszíteni". Ennek elérése egészséges életmóddal, megfelelő kalcium és D- vitamin bevitellel, testedzéssel, elsősorban a gerinc tengely irányú terhelésével jelentősen befolyásolható.

 

Sajnos sokat ajánlják a csontritkulás megelőzésére az úszást, ami bár nagyszerű sport, de erre a célra nem alkalmas. A futás, súlyzózás, a csontok rugalmas, tengely irányú terhelése viszi a kalciumot a csontokba, így ezek a sportok erőltetendők fiatal korban.

 

Persze az extrém mértékű terhelés ( pl. élsport) a nemi hormonok szintjének csökkentése miatt inkább csonttömeg vesztést okoz, de nyilván nem a végletekre gondolunk. A másodlagos prevenció a célzott szűrővizsgálatok végzését és a magas rizikójú személyek (korai menopausa, a menstruáció megszűnése), bizonyos gyógyszereket (szteroidok, glucocorticoidok, heparin, tiroxin) szedők, endokrin és anyagcsere betegségben, táplálkozási zavarokban (anorexia, bulímia), gastrointestinális betegségben szenvedők kiszűrését és mielőbbi kezelésbe vételét jelenti.

 

A harmadlagos prevenció a már kialakult osteoporosis további romlásának csökkentését az esések kerülésével, csípővédő alkalmazásával a következményes törések kialakulásának megakadályozását jelenti.Ebben a stádiumban is nagy jelentősége van a mozgásnak, a tartáshibák rendezésének, hiszen ezzel nagy terhet lehet levenni a gyengült csontokról.

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben