Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Spondylolysis-spondylolysthesis: csigolyaívszakadás-csigolyacsúszás

Spondylolysisen a csigolyaívek megszakadását értjük.

 

Mit jelent a spondylolysis?

 

Az egymás felett lévő csigolyákat a csigolyaíveken lévő alsó és felső izületi felszínek által alkotott kisizületek kötik egymáshoz. A spondylolysis a csigolyaív megszakadását jelenti. Ez a legtöbbször tünet és problémamentes, hiszen a szalagrendszer önmagában is igen erősen rögzíti a csigolyákat. Legtöbbször egy egyéb okból készülő röntgenfelvétel okán derül ki az elváltozás. 

Azonban a csigolyaívek megszakadása (spondylolysis) rontja a gerinc stabilitását, és lehetőve teszik, hogy a felül lévő csigolya a hasüreg felé csússzon. Ez a spondylolysthesis.

 

2-09spondylolysthesisA spondylolisthesis előfeltétele a kétoldali spondylolysis. Spondylolisthesis bármely életkorban előfordulhat, bármely gerincszakaszon, de leggyakrabban a deréktáji szakaszt, azon belül is a keresztcsont (sacrum) és a legalsó csigolya (L5) átmenetet érinti, ritkábban az elsó két csigolyát (lumbalis IV-V csigolyát).

 

A spondylolysis típusai

 

Dysplasiás típus esetén a spondylolysthesis hátterében leggyakrabban már az anyaméhben jelentkező fejlődési rendellenesség áll fenn a keresztcsont és az L5-ös csigolya között. .Degeneratív típus esetén a kisizületek degenerációja következtében kialakuló instabilitás miatti kisfokú csigolyaelmozdulás jön létre.

 

Traumás típus esetén a csigolya törése miatt alakul ki (a traumás esetek nem a gerincportál témaköre).

 

Az isthmicus típus a leggyakoribb, a népesség 5%-ban fordul elő. Itt lényegében a csigolyaív fáradásos töréséről van szó. Leggyakrabban olyan egyéneknél alakul ki, akiknél rendszeresen ismétlődő extrém gerinc flexió- extensió történik (pl. sportolók, jógázók, ritmikus sportgimasztikázól). Férfiaknál valamivel gyakoribb. Leggyakrabban nem okoz panaszt, Tünetek általában már csak nagyfokú elcsúszás esetén. Panaszt okozó spondylolisthesis esetén jellemző tünet a feszes mélyházizomzat, továbbá a gerincen az ujjunkat fentről lefelé végighúzva a csúszás helyén egy lépcsőt találunk (ábra).

 

A megfelelő csigolya tövisnyúlványa (ezt érzed a kezeddel, ha a gerincedet fogod) nyomásérzékeny lehet.
A panaszokat leggyakrabban az instabillá váló gerinc okozza, mely a gerinc körüli izomzat túlterhelését okozza. Súlyos esetben villanyozó két lábba sugárzó fájdalom jelentkezik.

Oldalirányú röntgenfelvételen a megfelelő csigolya előrehelyezettségét láthatjuk, ferde röntgenfelvételen a csigolyaív megszakadásával.
Elsősorban konzervatív therápia kerül szóba (fűző viselése, gyógytorna, fizioterápia). Sebészeti megoldás csak igen súlyos esetben kerül szóba. 

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben