Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Tartáshibák

Rengeteg féle tartáshibát különböztet meg az ortopédia, de ha valóban hatékonyan akasz segíteni magadon, akkor a lent leírtakkal érdemes kiemelten foglalkozni,melyek valószínűleg valamilyen mértékben Rád is jellemzők. Jellemzően két fő kategóriába majdnem minden tartáshibát be lehet sorolni.

Az egyik az alsó kereszt szindróma, a másik a felső kereszt szindróma.

 

1. Alsó kereszt szindróma

 

Ez a tipikus helyzetet úgy ismerhetjük fel, hogy a vizsgált embert oldalról szemlélve túl homorúnak - nyergesnek- látszik a dereka. A fenék és a has kicsit ki van tolva, a lordózis - ágyéki gerincgörbület- fokozott.

 

2-12tartashibakSokáig azt gondolták, hogy ennek a tartáshibának a mozgáshiány, és a far és hasizmok gyengesége az oka. Ebben természetesen van némi igazság, de rendkívül sok sportolónál, edzett embernél is megtalálható ez az eltérés. A tanulmányok azt mutatják, hogy sok esetben a fokozott lordózis inkább genetikai hajlam, illetve az ülő munka miatt rövidült psoas izom - csípőhorpasz- eredménye. Üléskor a psoas eredése és tapadása közelebb áll egymáshoz, és zsugorodni hajlamos izomként hosszú hónapok/évek ülő munkájával zsugorodik is. Zsugorodott psoassal állva a medence előre billen, és máris kialakul a fokozott lordózis, amit csak nagy has és farizom munkával lehet kompenzálni...

Ha fokozott lordózisod van, és ki szeretnéd próbálni, hogy inkább a gyengült far és hasizom, vagy inkább a rövidült psoas az oka a problémádnak, akkor feküdj a hátadra, nyújts ki mindkét lábad, és az egyiket nyújtva emeld fel, majd a kezeiddel húzd a plafon felé. Ha a lent maradt lában térdben meghajlik, akkor zsugorodott a psoas izmod.

Ha felemeled mindkét lábad a plafon felé, majd lassan elkezded lefelé engedni mindkettőt, és a talajhoz viszonyított húsz fok előtt már nem tudod lent tartani a derekad, akkor a hasizmok gyengülése is jelen van.

 

Javítani a helyzeten a psoas nyújtásával

ÁBRA

A hasizmok erősítésével

ÁBRA

Majd a helyes tartás tudatosításával lehet.


2. Felső kereszt szindróma


A felső kereszt szindróma a ma emberének egyik tipikus tartáshibája. Ha nyáron kimész egy forgalmas villamosmegállóba, akkor tíz emberből nyolcon szinte biztos megfigyelheted ezt a jellegzetes helyzetet, ami sok nyaki gerincbetegség statikai oka.

Jellemzője, hogy amikor ülünk, akkor a felkarcsontunk berotált helyzetben helyezkedik el. Ilyenkor a zsugorodni hajlamos mellizmok eredése és tapadása közelebb áll egymáshoz, így mint olyan jól végzi a dolgát, és menetrendszerűen zsugorodik is. A felkarcsont alapállapota a berotált helyzet lesz, aminek következménye, hogy a fej előre helyeződik. A gond az, hogy továbbra is előre kell nézni, bámulni kell a monitort, vagy az autóban a tájat, így a nyak hátulsó izmainak muszáj kiemelniük a fejet. Ők is folyamatos feszülésre lesznek kényszerítve, és mivel ezek az izmok is zsugorodni hajlamosak, hamarosan ők is zsugorodni fognak. Innen már csak egy lépés ezen izmok ellenpárjainak - a lapockazáróknak és a felkar kirotátorainak - a túlnyúlása, amivel rögzül ez a tipikus tartáshiba.

 

A felső kereszt szintrómát azért érdemes mihamarabb korrigálni, mert egy sor mozgásszervi és gerincbetegség mechanikai okaként tartjuk számon. Oka lehet a nyaki sérvnek, nyaki gerinc kopásoknak, meszesedéseknek, izom eredetű hátfájásoknak, vállízületi gyulladásoknak, és olyan valószínűtlen tüneteknek is, mint a fülzúgás, szédülés.

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben