Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Hogyan erősítsd a nyakizmaidat?

Érdeklődve néztem meg egy amerikai cikket, mely a nyaki gerinc gyógyítására nyakerősítő gyakorlatokat javasolt. Aztán elborzadva…

 

Nézzük meg, mi kell ahhoz, hogy a nyak jól tudja érezni magát, és nézzük meg, mi az, amit erősítenünk kell, hogy a jellegzetes nyaki gerinc betegségek el tudjanak kerülni minket (semmiképp sem a nyakizmokat!). Ha valakinek a derekával van baja, általában elsők közt kapja a jó tanácsot, miszerint meg kell erősítenie a stabilizáló izmokat, hogy a tünetei csökkenjenek. Ez a tanács a gerinc ágyéki szakaszán nagyjából (!) rendben is van, a nyaki szakasz viszont telesen másképp működik.

 

A nyaki gerincünk akkor tud hosszú távon egészséges lenni, ha a nyakunk görbülete, az úgynevezett nyaki lordózis jelen marad. A nyaki lordózis az, ami biztosítja a csigolya közti ízületek és porckorongok ideális terhelési viszonyait, és megkíméli az amúgy zsugorodni hajlamos hátsó nyakizmokat a túlmunkától.

 

Nézzük meg, mikor van jelen a nyaki lordózis, és mikor nincsen. Ha a felkarunk szépen kiforgatott, ha kihúzzuk magunkat, akkor a nyaki lordózis jelen van. A nyak hátsó izmai pedig nem kell, hogy túl nagy munkát végezzenek, hiszen a fej közel a gerinc tengelyében helyezkedik el.

 

Ha viszont vezetünk, irodában dolgozunk, számítógépezünk, tévézünk - tehát majdhogynem bármit teszünk, amit a modern életmód diktál, akkor a fejünk egy előre helyzett tartásban van.

ÁBRA

 

Itt a nyak hátsó izmainak eredése és tapadása folyamatosan közel áll egymáshoz, így zsugoroni hajlamos izmok révén ők zsugorodni is fognak. Az előre helyezett fejtartás rögzül, ami folyamatos túlterhelést okoz a nyaki porckorongokon, izmokon, ízületeken. Ebből hamarosan tünet lesz.

 

Ha ekkor az ember rátalál a neten a kétes értelmű nyakerősítő gyakorlatokra, és elkezdi még jobban túráztatni az amúgy is zsugorodott, túlerőltetett izmokat, azzal sokra nem megy. Tehermentesíteni úgy lehet a túlterhelt nyakat, hogy visszaírjuk a természetes terhelés kulcsát: az egészséges nyaki lordózist. Ennek a kulcsa felkarcsont állása. Próbáld ki: ha kihúzod magad, és hátul összezárod a lapockáid, akkor a fejed automatikusan hátrébb húzódik, a lordózis kirajzolódik, a hátsó nyakizmok túlmunkája csökken.

Erősíteni tehát sosem a nyakizmokat kell, hanem azokat az izmokat, melyek a felkar kiforgatásáért felelősek: a lapockazárókat (m. rhomboidei) és a rotátor köpeny nevű izomcsoport kirotáló rostait. Hogyan lehet ezt?

• konditeremben a lehúzás nevű gyakorlattal
• jógaórán a kobratartás nevű gyakorlattal
• otthon hason fekve a tenyeret a csípő mellé téve ( tenyér lefelé néz, a fej végig homlokon) a váll magasra csavarásával, majd pár másodperces megtartásával.

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben