Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Műtét után már nem lehet használni a gerincet?

Kedves Máté!

 

A segítségedet szeretném kérni.A párom 35éves és 2010. januárjában műtötték: bo. L.V. porckorongsérv. Hirtelen jöttek a tünetek és gyorsan romlott az állapota, ráadásul pont az ünnepek környékén, így nem tudtuk elkerülni a műtétet. Nagyon a lelkére vette és nehezen viselte ezt az időszakot, de utána egész jól volt, vigyázott magára ( szerintem túlságosan is), rendszeresen csinálja itthon a gyógytornát, szedi a magnéziumot,időnként voltak fájdalmai, de egy kis pihenéssel elmúltak.

 

Az elmúlt hónapban 2x is külföldre kellett utaznia munkaügyben. Kb. 1 hete elkezdett fájni a sarka, majd pár napja újra jelentkeztek a régi comb hátsó részébe nyilalló tünetek. Elment CT-re,az eredmények a következők:

A lumbalis lordosis mérs. csökkent, a csigolyatestek magassága rendben. A csontos gerinccsatorna az átlagosnál jelzetten szűkebb. L. III. discus dorsalisan mérs. laposabb, nem protrudal. L. IV. porckorong dorsalisan laposabb, a hátsó peremszéleket néhány mm-rel haladja meg, kis durabenyomatot okoz. Az L. V. discus operált, kifejezetten ellapult, benne vacuum fenomen van. Laterálisan mko. előboltosulás van, mk. oldali S1 gyököt dislocalja, és jobb oldali túlsúllyal mk. gangliont is eléri. L.V. csigolya bal oldali processus transversusa a sacrummal kezdődő álízületet képez. Mk. SI- izületben, bal oldali túlsúllyal vacuum képződés látszik.

 

A lelet láttán a párom magába zuhant. Nem akar beszélni róla, s fél attól az állapottól, amiben tavaly volt. Én nem igazán tudom ezt  a CT-t értelmezni. Kérem lefordítaná úgy, hogy én is értsem, illetve tudna valamilyen tanácsot adni. Szeretném még megkérdezni, hogy az autózás ( egy út 1800 km) kiválthatta ezeket az eredményeket, mert előtte nem voltak ilyen fájdalmai, vagy csak ez az egyetlen ok amire rá tudjuk fogni.Tudna adni pár tippet autózással kapcsolatban?

 

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Zita

 

 

Kedves Zita!

 

A párjának nincs oka a magába zuhanásra, sokkal inkább sok munkára a helyzet rendezésére, és az orvosa felkeresésére! Első körben menjetek vissza az orvoshoz, aki műtötte, és kérdezzétek meg, hogy ilyen lelettel mi a teendő. Az, hogy ezt a helyzetet egyetlen autóút okozta volna, kizártnak tartom. Az elmúlt egy évben valószínűleg csinált valamit, vagy nem csinált valamit, amit nem kellett volna, vagy kellett volna.
Az út inkább “csak kipiszkálja” ami már ott van.

 

A CT jeletése:

– A lumbalis lordosis mérs. csökkent, a csigolyatestek magassága rendben.

 

A gerinc görbülete kicsit egyenesebb az átlagénál – ez minden volt sérves emberre jellemző, nem gond.

– A csontos gerinccsatorna az átlagosnál jelzetten szűkebb. L. III. discus dorsalisan mérs. laposabb, nem protrudál

 

A gerinccsatornája szűkebb, mint az átlagé…Ez legtöbbször anyai örökség…

Az L3 porckorong minimálisan laposabb, mint kéne – ez 25 felett közel mindenkire jellemző, emiatt sem kell túlzottan aggódni.

Nem boltosul ki – ez pedig különösen jó hír!

– L. IV. porckorong dorsalisan laposabb, a hátsó peremszéleket néhány mm-rel haladja meg, kis durabenyomatot okoz.

 

Az L IV porckorong hátul laposabb – ember nincs, aki 30 felett nem ilyen, ez sem gond-  és néhány mm-t kiboltosul, kicsit nyomja a gerincvelő burkát – nem hinném, hogy ez túl nagy gond lehet, ezt konzervatív úton kezelhető.

– Az L. V. discus operált, kifejezetten ellapult, benne vacuum fenomen van. Laterálisan mko. előboltosulás van, mk. oldali S1 gyököt dislocalja, és jobb oldali túlsúllyal mk. gangliont is eléri.

 

Na itt vannak gondok! A műtött porckorong ellapult, benne egy kis árnyék látható, ami a degeneratív gerincbetegségekre jellemző. ( vákum fenomen) Oldalt ez a porckorong elő is boltosul, ami mindkét oldalon nyomja a gyököt.  A legalsó csigolya oldalsó nyúlványa és a keresztcsont összeér.

 

Amit tenni kéne:

- nagyon nem jó, hogy a párja kíméli magát! Túrázzon, sportoljon, konditeremben végezzen lehúzó gépen lehúzásokat, hasizom gyakolatokat, persze az oldalon leírtaknak megfelelően (!).

- ezt mulassza el

- használjon gravitációs állványt ( utálok pénzért megvehető termékeket népszerűsíteni itt, de Neki ez fontos lehet! Hason fekve lógjon, két párnával a hasa alatt… )

- korrigálja az ülő helyzetét!!! Ez a rettentő fontos!!!! Úgy látszik a műtött porckorong anyagcseréje nem jó, és valami túlterheli ezt a discust! Ezt kerülni kell!

 

Ha a párja ülő munkát végez, akkor vegyen Neki ékpárnát, deréktámaszt, autóba való deréktámasz, és az életben ne üljön hosszan nélkülük.

A gerincét pedig kezdje el sos. használni, mert a túlzott kíméltnek rész lehet ebben!

 

Üdvözlettel:
Bene Máté Zoltán

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben