Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Gravitációs állvány

Mitől megy tönkre ma az emberek gerince?

 

benemateAhhoz, hogy a gravitációs állvány működési elvét megérsük, kicsit nézzük át a gerincbetegségek kialakulásának a folyamatát.

Az elmúlt negyed évszázadban a túlterhelésből származó, úgynevezett degeneratív gerincbetegségek száma világszerte megsokszorozódott. A porckorongsérvek, kopások és meszesedések egyre fiatalabb korban, kultúrától és földrésztől függeltenül egyre gyakrabban jelennek meg, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Te is ezt a tájékoztatót olvasod.

 

Régen gyalog vagy lovon jártunk, fizikai munkát végeztünk, egyenetlen talajon jártunk. A gerincünk ezeknek a természetes terheléseknek az elviselésére hivatott. Ma azonban az időnk nagy részét ülve töltjük. Ülünk az irodában, az autóban, a buszon, a tévé előtt, a reggelinél…Egy átlag ember ma több, mint 11 órát tölt ülve. Ha pedig nem ülünk, akkor magunk előtt, többnyire előre hajolva teszünk valamit. ( pl. mosogatás, fogmosás, stb…)

Üléskor a csigolyáid elülső része folyamatosan közelebb kerül egymáshoz. Ez természetesen egy rövid távú ülésnél – pl. egy mozi, vagy horgászar a tóparton- nem gond, viszont ha hónapokon, éveken át ebben a helyzetben tölti valaki az idejét, akkor a porckorongjai maradandó károsodást szenvednek.


7-02gerincserv2

 

Ülő munka végeztével az elől közeledő csigolyatestek elkezdik hátrafelé nyomi a porckorong lágy szövetét, ami az évek alatt kidomborodik hátra, a gerinccsatorna felé: ez a gerincsérv! Tekintetbe véve, hogy mennyi időt töltünk ülve, talán nem csoda, hogy ma már gyakran a huszonéveseket is érinti ez a probléma.

 

Az ülés másik fontos problémája, hogy miközben ülünk, a fejünk jóval előrébb helyezkedik el, mint a gerinc. Ideális esetben a fej a gerinc tengelyében kellene, hogy terhelje a porckorongokat, így előre helyezkedve viszont a nagyobb erőkat miatt olyan terhelést jelent a gerincünk számáraintha egy nehéz hátizsákot nem a hátunkon, hanem fél méterrel előre tartva hordanánk. Hatalmas túlterhelés. A porckorongjaink úgy visekednek, mint egy szivacs. Ha nagy rajtuk a terhelés, akkor vizet veszítenek, és lelapulnak.

 

Ezt a röntgen leleted úgy jelzi, hogy degenerált porkcorong, vagy beszűkült ízületi rés, ugyanis ha a porckorong vizet veszít, és lelapul, akkor közelebb kerülnek a csigolyák, ami az ízületi felszínek közelebb kerülésével jár. Ez melegágya a kopásoknak, meszesedéseknek, és a kisízület lágy tokjának az irritációjának. Ez akkor okoz tompa, de annál kellemetlenebb fájdalmat, ha jársz, egyhelyben állsz. A tok irritációja miatt érzed, hogy le kell guggolni, ülni egy hosszabb állás után. Ennek a jelenségnek az oka végső soron a porckorong lelapulása: a tartós ülés miatt – pl. irodai munka- hosszú ideig nagy volt rajta a nyomás, vizet vesztett, lelapult, a csigolyák közelebb kerültek, és ezért irritálják a tokot.

 

Mint látható, mindkét tipikus problémakör, a sérv és a tok irritációja, latin szóval szegment instabilitás is a porckorong túlterheléséből származik.

 

Ezt a túlterhelést veszi le a porckorongokról a gravitációs állvány, mely egy negatív nyomást gerjeszt a porckorongokban, ezzel ellensúlyozva az egész napos rájuk háruló káros erőhatásokat.


Egy svéd orvos S.A. Nachemson megmérte a porckorongok belső nyomását, és arra jutott, hogy a fekvésen kívül az minden(!) testhelyzetben az vizet veszít. Normális esetben nap közben állnánk-járnénk, és éjszaka „újratöltenénk” a porckorongjainkat. Mivel ma már kevesebbet alszunk, és a diszkrét terhelést jelentő állás helyett a nagy terhelést jelentő ülést válaszjuk, a gerincünk sokkal hamarabb sérül, mint ősember elődeinknek. A porckorongjaink degenerációja sajnos a modern civilizációban elkerülhetetlennek látszik.

 

A gravitációs állvány ezt a kóros tendenciát fordítja vissza, és vezet  el a porckorong egészséges állapotához:

 

• Alacsony nyomást teremt a porckorong belsejében…

• Ettől a vízbeáramlás megindul, a porckorong magassága megnő…

• Távolabb kerülnek az ízfelszínek – csökken a tok irritáció esélye…

• A porckorong belső nyomásának a csökkenése centralizálja a sérvesedett porckorong darabot…

 
Ezen jótékony hatásainál fogva ez az eszköz ideális segítség lehet számodra akkor is ha már van gerincbetegséged, de akkor is, ha csak el akarod kerülni annak kialakulását illetve kiújulását!

Persze a gravitációs állvány nem csodaszer, egyáltalán nem jó minden sérvre, és bizonyos gerincproblémák csak speciális odafigyeléssel kezelhetők vele. Ellenjavalt a használata zöldhályog, korábbi stroke, számos magas vérnyomás, és egyéb betegség esetén. A használata előtt ezért mindenképp érdemes kikérni a kezelőorvos tanácsát.

Bene Máté Zoltán írása

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben