Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

A 10 TITOK amivel elkerülheted a gerincsérvet, avagy a 10 legfontosabb JÓTANÁCS Hátfájósoknak!

1. Tanulj meg helyesen cipekedni, emelni!

 

Kerüld az előrehajlást emelés közben! Ez óriási terhelést ró az ágyéki porckorongjaidra.

Inkább guggolj le, és segíts a lábaiddal is a felemelkedésben. Egyenes háttal emelkedj fel! A függőleges, tengelyirányú terhelést jól viseli a porckorongod, hiszen a súly egyenletesen oszlik el. Ezért is fontos, hogy ha súlyokat cipelsz, pl. bevásárláskor nehéz szatyrokat viszel haza, akkor oszd el a súlyt egyenletesen a jobb és a bal kezed között. A súlyokat lehetőleg tartsd a testedhez minél közelebb. Tipikusan porckorong ölő mozdulat nehéz súllyal előrehajolni és azt pl. a kocsi csomagtartójába betenni.

2. Ne görnyedj!

Őseinknek nem volt oka arra, hogy ülő helyzetben annyi időt töltsenek mint mi. A természetellenesen sok ülőmunka a gerincsérv kialakulásának egyik fő oka. Pontosabban nem is közvetlenül az ülés, hanem a helytelen ülőhelyzetből adódó görnyedés. A görnyedés már iskoláskorban elkezdődik. Nem véletlenül ültek hátratett kézzel szüleink az iskolában, de ma már ez is kiment a divatból. Az iskoláskor hosszú görnyedős évei után beülünk egy irodai székbe, és görnyedünk tovább napi nyolc órán át. Aztán hazamegyünk és leülünk a számítógép vagy a televízió elé, természetesen nem egyenes háttal. Legtöbben sokat ülünk autóban, és ott is csak belegörnyedünk az autó ülésébe. De miért nem ülünk egyenesen akkor? Sajnos a gerinctartó izmaink csak egy darabig bírják ezt a tartást. Hamar elfáradunk ebben a megerőltető ülésben, és újra visszatérünk a jól megszokott, ám nagyon porckorong-romboló görnyedő testhelyzetbe. Szerencsére erre a legalattomosabb gerincromboló tényezőre van a legegyszerűbb és legnagyszerűbb megoldás! A gerincbarát ülőpárnákkal a görnyedést szinte teljesen megelőzheted, és ezzel töredékére csökkentheted a gerincsérv kialakulásának veszélyét.

3. Figyelj oda a testsúlyodra!

 

Ha túlsúlyos vagy, állandó fokozott nyomás terheli a porckorongjaidat. Az ideális testsúly elérése nem könnyű, de érdemes áldozatot hozni érte. Az ideális testsúlyodat itt számíthatod ki. http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/idealistestsuly_kalkulator

 

4. Mozogj sokat!

 

Sajnos korunkra jellemző a mozgásszegény életmód, s pont ez az egyik fő kiváltó oka a megnövekedett gerincproblémáknak. A gerincsérv még a háziasított kutyáknál is megfigyelhető. Ezek az állatok gazdáikhoz hasonlóan mozgásszegény életmódot élnek, nem úgy mint vadon élő társaik. Legtöbb embertársunk a kelleténél jóval több időt tölt üléssel. Egy irodában, iskolapadban, autóban vagy egy munkahelyi széken ülnek, vagy egyoldalú fizikai munkát végeznek, amelynek során gerincüket egyoldalú mozdulatokkal terhelik.

Ha ezen nem is tudsz egyik pillanatról a másikra gyökeresen változtatni, legalább kompenzáld ezt a helyzetet azzal, hogy munka után vagy szabadidődben aktívan és rendszeresen végzel testmozgást. Legjobb ha keresel egy olyan klubbot vagy fitnesz-termet, ahová rendszeresen eljárhatsz, mert anélkül nagyon kevesen vesszük rá magunkat a rendszerességre. Nem minden sport és mozgásforma gerincbarát, ezért igyekszünk a gerincportálon bemutatni azokat a mozgásokat, amelyeket végezhettek, ha egészséges gerincet szeretnétek. És még egy fontos jótanács! Nem minden edző vagy jógatanár ért a gerinchez. Olyant keress, aki képzett szakember és nem okoz további kárt a gerincedben.

 

5. Végezz rendszeresen gerinctornát!

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy habár a gerincsérv népbetegség, mégsem teszünk egy lépést sem a megelőzéséért egészen addig, míg az első komoly probléma (legyen az idegbecsípődés vagy fájdalom) meg nem jelenik. Pedig a legkönnyebb mindig megelőzni a bajt! Orvosolni sokkal nehezebb. Nagyságrendekkel több időt, energiát és pénzt igényel. A leghatásosabb ellenszer a gerincsérv ellen a célirányos mozgásterápia. Ezeket napi rendszerességgel kell végezned, de akár csak 10-20 percig naponta. Ez nagyszerű védelmet nyújthat gerincünknek. Egy jó gerincterapeuta, egy jól képzett jógatanár, egy ügyes gyógytornász gyakorlatait követve felkészítheted gerincedet a napi terhelések elviselésére anélkül, hogy azok további károsodást okoznának.

 

6.A mindennapi tevékenységeidet végezd gerincbarát módon!

 

Van néhány szabály amit követned kell, illetve néhány jó tanács amit érdemes megfogadnod a mindennapi tennivalóiddal kapcsolatban. Legyen az a házimunka, vagy a tisztálkodás, vagy akár a cipőd bekötése. A legfontosabb tudnivaló az, hogy a gerinc tengelyirányban jól terhelhető, de óvakodni kell az olyan terheléstől, amely görnyedt (nem tengelyirányú, függőleges) helyzetben terheli a gerincedet.

És ne feledd! Az élet hétköznapi pillanatokból áll, és a sok apró, ám hosszú éveken át végzett helytelen gerinckárosító mozdulat eredményezi a beteg gerincet. A gerincsérvet nem egy emeléskor szerezted, hanem hosszú és kitartó helytelen mozdulatokkal és testtartásokkal készítetted el magadnak! Nem becsüld hát alá annak a jelentőségét, hogy megtanulj gerincbarát módon fogat mosni, hajat mosni, vásárolni, aludni, tévézni, biciklizni.

 

7.Kerüld vagy kezeld a túlzott stresszt!

 

A túlzott stressz, ha tartósan fennáll, köztudottan káros. Természetesen a stressz hatással van vázrendszerünkre, a gerincünkre, s ezen keresztül a porckorongjainkra is. Szervezetünk a stresszre és a fokozott érzelmi, izgalmi állapotokra többek között fokozott izomtónussal válaszol. Ezek a fokozott tartós izom-összehúzódások feszítik a vázrendszerünket, és akár a csontok kisebb nagyobb irányú elmozdulását is eredményezhetik. Vannak tipikus helyek vázrendszerünkön, ahol a stressz markánsan nyomot hagy, ilyenek például a nyak és a hát tájéka. A gerincizmok összehúzódott, feszült állapota tovább növeli a nyomást a porckorongjainkon. Sokat segíthet a masszázs, a gyógyfürdő, a mozgás, de az igazi megoldás a stresszes élethelyzet megoldása, megváltoztatása. Létezik sok módszer és gyakorlat idegrendszerünk megnyugtatására. Légzőgyakorlatok, relaxáció, meditáció, nyugtató zenék hallgatása, kirándulás, úszás. Ezek rendszeres alkalmazása sokat segíthet.

 

8. Figyelj oda a táplálkozásodra!

 

Sok gerincfájós ember eleinte hitetlenkedik a táplálék és a gerincproblémák közötti összefüggésekről hallva. Pedig az egészséges táplálkozás gerincünknek is fontos, hiszen ez a feltétele annak, hogy építőelemei, a csontok, izmok, porckorongok hozzájuthassanak a helyes működésükhöz, és regenerálódásukhoz szükséges tápanyagokhoz. Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, sok rostos élelmiszert, és kerüld a sok sós és édes étel fogyasztását. Ne egyél sok zsírban, olajban sült ételt, inkább fogyassz több nyerset, salátákat. Figyelj oda, hogy naponta megfelelő mennyiségű folyadékot (minél több tiszta vizet) igyál. Gerincünk építőelemeinek a tökéletes működéshez szüksége van ásványi anyagokra és vitaminokra. A legjobb, ha ezek az egészséges és sokoldalú táplálékkal jutnak a szervezetedbe. Ám ha erre nincs mód, akkor gondoskodj pótlásukról, s fogyassz táplálék kiegészítőket.

 

9.Szokj le a cigarettáról!

Mindenki tudja, hogy a cigaretta káros az egészségre, de azt kevesen tudják, hogy még a porckorongok állapotára is hatással van. Pedig így van. A porckorongoknak nincs saját vérkeringésük, s a környező szövetekből nyernek tápanyagot. A cigaretta azonban károsítja ezeknek a szöveteknek a vérellátását, s így csökken a porckorongok regenerálódó képessége. Ha tényleg egészséges gerincet szeretnél, akkor bármennyire is nehéz, már csak emiatt is szokjál le a dohányzásról.

10. S végül a legfőbb jótanács: változtatnod kell!

 

Ha gerincproblémád van, az szervezeted jelzése arra, hogy változtatnod kell! Nem folytathatod ugyanúgy az életed mind eddig! Lassítanod kell! Szerencsére a gerincsérv megelőzhető és az esetek többségében műtét nélkül gyógyítható. De ugyanúgy ahogy a gerincsérvet hosszú évek helytelen életmódjával „gyártottad le” magadnak, most a rendbetételéhez is időt és energiát kell befektetned.

Rendszeres torna, több mozgás, több pihenés, egészségesebb táplálkozás!

Odafigyelés a helyes emelésekre és óvatosabb, tudatosabb mozgás!

Ezentúl jobban kell figyelj magadra! Időt kell szánj a gyógyulásra, és a megelőzésre.

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben