Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1
Minőségi gerincpárnák görnyedés ellen
szeptember1

Ügyfélszolgálat

(70) 339-8676

A gerincsérv kialakulása

gerincsérv kialakulása

Cikkek

Dr. Gőgh Edit
A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő ...
Szabó Szilvia
A jóga és a gerinc kapcsolatáról indul egy cikksorozat, melynek segítségével megismerkedünk a jóga v...
Wirth Andrea
Dr. Pellet Sándor ortopéd szakorvos rendszeres és tudományos igényű szűrővizsgálatának eredményei sz...
Varga Terézia
A gerincproblémával küszködők vagy gerincműtéten átesettek számára a legcélzottabb mozgástevékenység...
Kálmán Renáta
A helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be szervezetünk egészségi áll...
Dr. Eszes Gabriella
A lumbago a deréktáji gerincből kiinduló, olykor lábujjakig is kisugárzó fájdalom, amelyet hirtelen ...

Mitől alakul ki a gerincsérv?

Sokat lehet olvasni arról, hogy az embert érő  gerincbetegségek annak köszönhetők, hogy két lábra emelkedtünk. Azt mondják, a nagyság átka a derékfájás, ha négykézláb járnánák, akkor nem lenne semmi bajunk. Ez természetesen súlyos tévedés, hiszen kellően rég álltunk két lábra ahhoz, hogy a gerinc és a medence egy tökéletes statikai megoldást találjon a felsőtest súlyának elvezetésére.

 

A gerincsérv okai

 

7-02gerincservAz álló ember medencéje a vonalnak megfelelően kicsit előre billen, ezzel a gerinc egy kettős ’s’ alakú görbületét alakítja ki. Ez a görbületrendszer rugózza ki a járáskor keletkező erőket.


A gerincünk leggyengébb láncszemei a porckorongok. Ezek találhatók a csigolyatestek között. Ha az ábra derekára – ágyéki szakaszára- nézel, akkor láthatod, hogy a homorú íz – lordózis- miatt a csigolyák hátsó része kicsit közelebb áll egymáshoz. Ez azért tökéletes megoldás, mert a fej súlya fentről terheli meg a rendszert, a porckorong pedig képtelen kiboltosulni – sérvesedni- hátra a gerinccsatorna felé.Ez a statikai rendszer tökéletes védelmet biztosít a porckorongoknak.

 

Ha egész nap járnánk erdőn-mezőn egyenetlen talajon, akkor nem is lenne sok bajunk a derekunkkal.

 

Azonban a mellékelt ábra nem azt mutatja, hogy a derekunkkal nincs sok baj. Egy svéd statisztika szerint az elmúlt huszonöt évben a fiatal korban jelentkező degeneratív gerincbetegségek száma 275%-al nőtt meg.  Az elmúlt huszonöt évben terjedt el a számítógép használata, és az irodai munka. Vajon van összefüggés? Nézzük meg!

 

7-02gerincserv2

Az ülő ember medencéje pont az állóval ellentétes irányban billen. Ezáltal a derék – szakszóval az ágyéki vagy lumbális gerinc- már nem lesz homorú ( lordotikus). A csigolyáknak nem a hátulsó, hanem az elülső része fog közelebb állni egymáshoz, a fej pedig előre helyeződik. Tekintve, hogy a fej 5-7 kiló, a csigolyák elülső része pedig  közelebb áll egymáshoz, kialakul egy erő, ami a lágy porckorongot elkezdi nyomni hátrafelé a gerinccsatorna felé. Az a porckorong, aminek a feladata a tengely irányú terhelés elviselése, egész jól bírja a közel sem rendeltetésszerű nyomást. Hosszú hónapokig, évekig viseli az ülő munka terhét, dacolva az ülésből adódó anyagcserehiánnyal – a mozgás nem pótolja a túlnyomás miatt elvesztett tápanyagot- a sérvesítő külpontos nyomással.

 

A porckorong két részből áll. Egy külső rostos gyűrűből, és egy belső magból, amit úgy lehet elképzelni, mint egy vízcsepp. Üléskor ezt a belső magot folyamatosan toljuk hátrafelé, ami ha felállunk, akkor ismét középre helyeződik. Azonban a természet azzal számolt, hogy döntően járni fogunk, nem állandóan ülni. A külső rostos réteg – annulus fibrosus- idővel megereszkedik, a belső mag – nucleus- nyomása alatt, és kiboltosul. Ez a kiboltosulás a gerincsérv.

 

Összefoglalva


Az ok: előre helyezett fej, eltűnt lordózis, külpontos nyomás – hónapokon éveken át – mozgás nélkül.

Gerincbarát webáruház

Benergo gerincpárnák a Duna TV-ben